Kulinarna podróż do Włoch

20161109 1206539 listopada 2016 r. odbyły się kolejne zajęcia realizowane w ramach grantu edukacyjnego pt. „Europa od kuchni”. Dzięki uprzejmości i życzliwości właścicieli Pizzerii Buongiorno w Skawinie uczniowie naszego Ośrodka zdobyli cenną wiedzę na temat pizzy neapolitańskiej – zastrzeżonej przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do pizzy neapolitańskiej należy używać wyłącznie pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza oraz ser fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Mąka musi być typu 00, a grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430°C.

20161109 121534Po zgłębieniu tajników wiedzy kulinarnej nadszedł czas na praktyczne działanie. Wychowankowie Ośrodka mieli niebywałą okazję obserwować jak krok po kroku powstaje tradycyjna pizza neapolitańska. W czasie oczekiwania aż aromatyczny włoski wyrób wyjdzie z pieca opalanego drewnem, na talerzach pojawiły się jeszcze dwa pyszne specjały: Friarielli (warzywa na bułce) i oliwki Taggiasche. Kulinarna podróż do Włoch zakończyła się degustacją tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. Była po prostu pyszna!

W tym miejscu chcemy jeszcze raz serdecznie podziękować właścicielom Pizzerii Buongiorno za życzliwe przyjęcie i pomoc w organizacji zajęć. Arrivederci!

GALERIA...