MALI I DUZI W KULINARNEJ PODRÓŻY

 

f1Co zrobić, żeby najmłodsi i ci starsi uczniowie z naszej szkoły mogli zrobić coś razem? Zaprosić ich do wspólnego pieczenia i gotowania! Zajęcia kulinarne to okazja do świetnej zabawy, poznawania swoich smaków i gustów, czas na rozmowę i wzajemną uwagę. To tównież okazja do zdobywania nowych doświadczeń i umiejętności praktycznych. Wszyscy wiemy, że jedzenie może być ogromną przyjemnością, a przygotowanie czegoś smakowitego razem z osobami, które lubimy, wyzwala w nas moc pozytywnych emocji i pomaga się zrelaksować. No i oczywiście pozwala bezkarnie bałaganić w kuchni, bo wspólne sprzątanie to również okazja do śmiechu i zabawy! Taki właśnie radosny nastrój panował w naszej nowej i pięknej szkolnej kuchni podczas pierwszych zajęć prowadzonych w ramach innowacji pedagogicznej pod hasłem „Mali i Duzi w kulinarnej podróży”. W ramach tej innowacji uczniowie poznają tajniki kuchni okazjonalnej, tradycyjnej i sezonowej. Dobrym momentem do rozpoczęcia wspólnej, „kulinarnej podróży” i poznania znaczenia tych tajemniczych pojęć były walentynki. W tym dniu tradycyjnie obdarowujemy się drobnymi upominkami, stąd też uczniowie z klasy II – III A oraz ich starsze koleżanki z klasy I – II A przysposabiającej do pracy wpadli na pomysł przygotowania dla wszystkich uczniów ze szkoły podstawowej piernikowych serduszek. Podzieleni na grupy, a jednak razem upiekli pachnące ciasteczka, które potem pięknie udekorowali i zapakowali. Mamy nadzieję, że te drobne piernikowe serduszka sprawiły obdarowanym taką samą radość, jak tym którzy je przygotowali. To ważne, aby po trudnych doświadczeniach związanych z nauką zdalną i izolacją od rówieśników wspólnie przeżywać jak najwięcej dobrych chwil.

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej z naszych zajęć. Wychowawczynie: Małgorzata Dudek, Agnieszka Janicka - Surowiec

 

 

 

GALERIA ...