MALI I DUZI W KULINARNEJ PODRÓŻY - ŚWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA

 

MALI I DUZI 4Uczniowie z klasy II – III A SP i I – II A PP kontynuując swoją kulinarną przygodę w ramach innowacji „Mali i Duzi w kulinarnej podróży” tym razem zagłębili się w tajniki kuchni wielkanocnej. Pośród ogromnego bogactwa tradycji kulinarnych związanych ze świętami Wielkiej Nocy na plan pierwszy wysuwają się baby i mazurki – ciasta, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podczas zajęć dydaktycznych uczniowie poznali wiele ciekawostek na temat polskich tradycji, związanych z przygotowaniami tych dwóch wyjątkowo charakterystycznych ciast. Zwyczaj pieczenia bab i mazurków sięga aż XVII, a ich przygotowanie było dumą każdej gospodyni. Przepisy stanowiły rodzinne tajemnice i przekazywano je z matki na córkę. Mazurki wielkanocne, niezwykle słodkie, kolorowe, bogato zdobione bakaliami, traktowano jako symbol zakończenia postu i początku świętowania. Miały być nagrodą za wytrwałość w powstrzymywaniu się od jedzenia mięsa i deserów w okresie wielkiego postu. Uzbrojeni w wiedzę na temat tradycji, oraz w przepisy wyszukane w Internecie (aktywnie i pozytywnie wykorzystujemy nowoczesne techniki), przystąpiliśmy do wypieków. Starsze i bardziej doświadczone koleżanki z klasy II A PP upiekły przepyszne, cytrynowe babeczki oraz przygotowały kruche ciasto, które stanowi podstawę mazurka. Następnie do pracy przystąpili ich młodsi koledzy z klasy II – III A, którzy zajęli się dekoracją mazurkowego blatu. Wyszło słodko, pysznie i pięknie! Zarówno babeczki, jak i mazurek niewątpliwie stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu, który pomogli przygotować i udekorować uczniowie z klasy VI – VIII B. W takim miłym, choć malutkim gronie, zasiedliśmy do uroczystego śniadania, które tradycyjnie od lat organizujemy przed rozpoczęciem świątecznej przerwy.

 

 

GALERIA...