Podsumowanie Powiatowego Grantu Edukacyjnego „Europa od kuchni”

Nic nie dzieli narodów bardziej, niż arogancja i pycha kulturowa.
Nic nie łączy ich bardziej, niż znajomość innych kultur i szacunek dla nich.

20161213 140810-webDzieli nas tylko kilka dni od magicznej nocy, która ma moc jednoczenia wszystkich  w jedną rodzinę. Jak Ziemia długa i szeroka, ludzie posługujący się różnymi językami zasiadają co roku razem z bliskimi, przyjaciółmi, czy znajomymi przy świątecznym stole i rozpoczynają wspólne kolędowanie. Każdy kraj – jak mówi znane przysłowie: „Co kraj, to obyczaj”  - obchodzi Święta Bożego Narodzenia na swój własny sposób. Święta Bożego Narodzenia są najlepszą okazją nie tylko do zaprezentowania obrzędów i tradycji, ale też do mówienia o wartościach uniwersalnych łączących Polskę z Europą. Stąd też pojawił się pomysł organizacji spotkania wigilijnego, podczas którego zostały podsumowane działania realizowane w ramach powiatowego grantu edukacyjnego „Europa od kuchni”. Rangę imprezy podniosła obecność Wicestarosty Krakowskiego – Wojciecha Pałki i Członka Zarządu Powiatu Krakowskiego – Arkadiusza Wrzoszczyka oraz Wiceprezesa Fundacji "Dar Serca-Skawina" – Zdzisława Samborskiego. Wszystkich zebranych przywitała bardzo ciepło i serdecznie Dyrektor Ośrodka – Grażyna Wójcik.

20161213 141006-webPodczas tego szczególnego spotkania, w tle cicho grającej kolędy, wychowankowie Ośrodka przedstawili obecnym gościom zwyczaje bożonarodzeniowe i tradycje kulinarne w różnych krajach Europy. Pokazali bogactwo i odmienność kultur, wskazując na wspólne chrześcijańskie korzenie. Spotkanie przebiegało w typowo świątecznej atmosferze, którą potęgował wystrój sali. Dzięki przygotowanej przez uczestników grantu prezentacji multimedialnej uczestnicy spotkania dowiedzieli się, dlaczego we Francji zostawia się w wigilijny wieczór zapalone lampki na polu, kim jest i skąd się wzięła we włoskiej tradycji czarownica Befana, w jakich europejskich krajach prezenty dzieciom przynosi Dzieciątko Jezus. Wszyscy zebrani mogli skosztować też potraw, które pojawiają się na świątecznych stołach we Francji, Niemczech, Austrii i Włoszech. Spotkanie wigilijne uświadomiło wszystkim jedną prawdę: że mamy piękną, bogatą tradycję, którą możemy poszczycić się na tle państw europejskich.

Koordynatorkami powiatowego grantu edukacyjnego „Europa od kuchni” były: Wioletta Wójcik i Agnieszka Zybek.

GALERIA...