Tort Sachera, czyli nasze słodkie zajęcia :)

t40-webOpracowany w 1832 roku przepis na tort Sachera to prawdopodobnie najbardziej znany przepis na czekoladowy smakołyk w dzisiejszych czasach. Nie sposób było więc przejść wobec tej opinii obojętnie. Uczestnicy grantu "Europa od kuchni" po zapoznaniu się z ciekawą historią powstania najsłynniejszego austriackiego deseru, z wielką starannością i zaangażowaniem przystąpili do jego wykonania.

Podstawowym składnikiem tortu Sachera jest czekolada. Stąd też najtrudniejszym elementem podczas przyrządzania austriackiego smakołyku była obróbka cieplna czekolady w kąpieli wodnej. Dlaczego? Widok lejącej się czekolady sprawiał, że uczniowie z trudem powstrzymywali się przed chęcią jak najszybszego jej skonsumowania. Ale warto było poskromić uczniowskie apetyty. Już sam widok przystrojonego wisienkami koktajlowymi tortu robił imponujące wrażenie. A jego smak? Mmmm... Pycha!

GALERIA...