Kuchenne rewolucje w naszym Ośrodku :)

sałatka 6-webZ kunsztem MasterChefa uczestnicy powiatowego grantu edukacyjnego na wtorkowych zajęciach przygotowali tym razem sałatkę bawarską. Stosunkowo prosta, ale bardzo smaczna i pożywna sałatka ziemniaczana trafiła nawet w najbardziej wysublimowane podniebienia naszych wychowanków. Sałatka ziemniaczana to danie, które podaje się w Niemczech na co dzień i od święta, na przykład z gorącą kiełbasą w Wigilię. W przypadku sałatki ziemniaczanej w Niemczech istnieją dwie główne szkoły: południowa, gdzie sałatkę przyrządza się z octem i oliwą oraz szkoła północna, gdzie przyrządza się ją z majonezem lub mieszanką śmietany i jogurtu. Do tego dodaje się przeróżne dodatki: ogórki konserwowe, cebulę, jaja, jabłka, boczek lub szczypiorek.
Nasi wychowankowie wybrali tę drugą "kulinarną szkołę".
 
Specjał niemieckiej kuchni uczniowie przygotowywali z dużą starannością i zaangażowaniem. Misternie pokroili ziemniaki, ogórki kiszone, dodali podsmażony z cebulką boczek, majonez i jogurt, wymieszali wszystkie składniki doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie zasiedli do stołu życząc sobie wzajemnie "Guten Appetit". Oczywiście - było pyszne!


GALERIA...